De invloed van hosting op webshops

Goede webhosting is een erg belangrijke factor voor zoekmachine geoptimaliseerde webshops of websites, aangezien Matt Cutts (Google Engineer) heeft toegegeven dat snelheid (laadtijd) een van de belangrijkste indexatiecomponenten van Google is. Een goed draaiende webshop of website zal veel bezoekers (traffic) genereren, in deze blog zal ik dieper ingaan op een webshop omdat deze doorgaans een server zwaarder belasten. Een website kent twee zijden de frontend en de backend aan beide zijden worden er gegevens van een server opgevraagd. De frontend is de zijde die iedere willekeurige gebruiker ziet wanneer deze een pagina van de webshop opvraagt, de backend ziet enkel de beheerder van de webshop. Om in de backend te komen dient er in de admin ingelogd te worden.



Serverbelasting op de frontend
Doordat er op een goede webshop soms wel tientallen of honderden personen tegelijk dezelfde pagina opvragen wordt een server belast. Iedere bezoeker stuurt namelijk een verzoek naar de server, de server verwerkt het verzoek en zal deze beantwoorden. Hetzelfde geldt voor het betalingsverkeer iedere keer wanneer een gebruiker afrekent wordt er een bestand gestuurd tussen de server van de betaalprovider en de server waarop de website draait. Dit belast wederom de server waarop de webshop draait.

Serverbelasting op de Backend
Naast klanten die zaken op een website bestellen (via de frontend) en daarmee een server belasten zijn er aan de andere kant mensen (of computers) die de bestellingen in behandeling nemen. Uiteraard roepen deze ook gegevens op van de server waarop de webshop draait, wederom belast deze partij ook de server.

Magento
Magento is een veel voorkomend (open source te gebruiken) pakket om een webshop te starten.
In principe biedt Magento voldoende om een volwaardige webshop op te bouwen, echter is dit een server belastend  systeem. Veel zaken worden al vooraf ingeladen hetgeen dat veel werkgeheugen van een server vraagt om deze reden dient er voor het Magento pakket een vrij zware server te draaien om de laadsnelheid enigszins acceptabel te houden.

Serverbelasting meten
Om te achterhalen hoe zwaar een server het heeft kan de zogeheten concurrent user worden berekend.
Zelf bereken ik dit wekelijks voor een aantal grote Magento webshops, de concurrent user is relatief eenvoudig te berekenen. Open Google Analytics en stel deze in op 'afgelopen week' en op 'per uur'.
Nu kun je het aantal pagina bezoeken delen door het hoogste getal dat in de grafiek te vinden is.
Hier een afbeelding om dit wat beter uit te leggen.

Uitleg concurrent users - klik op de afbeelding voor vergroting

Zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien heb ik Google Analytics zo ingesteld dat hij een resultaat van 1 week en het bezoek per uur weergeeft. (in de rode vierkanten).
De top van het aantal bezoekers per uur ligt op circa 17 bezoekers (wanneer je met de muis in Google Analytics over de top beweegt zie je het exacte resultaat). Het aantal paginaweergaven over deze week is vastgesteld op 196.
Om de concurrent user te berekenen dien je 196 (het aantal pagina weergaven) te delen door 17 (aantal bezoeker op het piekmoment). De concurrent user in mijn voorbeeld bedroeg 197/17 = 11,52.
Bij circa 35 - 50 concurrent users is het raadzaam om de serverlimiet te vergroten, zodat deze meer aanvragen aankan.
Dit uiteindelijk ten behoeve van een snelle website, dit kan mogelijk de indexatie van uw website (mits de overige SEO componenten ook in orde zijn) aanzienlijk positief beïnvloeden.




5 opmerkingen:

  1. Moet je natuurlijk wel google analytics geconfigureerd hebben voor je website!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet perse noodzakelijk om Google Analytics te gebruiken uiteraard kan dit ook met andere pakketten waarmee statistieken van een website bijgehouden kunnen worden. Echter is Google Analytics een veel gebruikt pakket, om deze reden heb ik hiervoor gekozen.

      Verwijderen
  2. Wow, super Blog Designlayout! Der Designlayout der Website ist
    interessant, doch auch die Inhalte sind gut. Wie lange bloggen
    Sie bereits?

    Feel free to visit my weblog - wie erstelle ich eine eigene Homepage

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Google Analytics is ondertussen alweer aangepast waardoor het makkelijk is gemaakt voor ons als website eigenaar om het voor mekaar te krijgen.
    Zo kan je via het internet handige tips vinden om het voor mekaar te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit heeft niets te maken met het installeren van Google analytics maar meer met het meten van de belasting van de server

      Verwijderen