Snelle website invloed op positie Goolgle

Het is alweer een tijdje bekend dat de zoekmachine Google de laadtijd van een website bekijkt tijdens de indexatie. Aangezien Google in Nederland verreweg de meest gebruikte zoekmachine is, is het belangrijk om een snelle website te hebben. Maar hoe kun je een website snel laten laden?
Dat zal ik uitleggen in deze blog.

Hoe snel is je website

Op het internet zijn diverse tools te vinden om de laadtijd van je website te meten één daarvan is Pingdom.
Door deze tool te raadplegen is te achterhalen hoe snel je website momenteel laadt, daarnaast geeft deze tool ook aan welke onderdelen van je website het laden vertragen. Om deze reden is Pingdom een goede tool om te gebruiken bij het analyseren van je website. Let wel op dat je een server uit Amsterdam selecteert bij het testen van de laadtijd, dit kan eenvoudig door op setting te drukken en dan bij 'test from: ' te kiezen voor Amsterdam. Nu zal er een lijst verschijnen met laadtijden die Pingdom gemeten heeft, uit deze lijst valt op te maken welke onderdelen een webserver zwaar belasten tijdens het laden van de website.

Afbeeldingen verkleinen

Doorgaans worden op het internet te grote bestanden geplaatst waardoor laadtijd van de website erg kan oplopen. Verklein om deze reden een afbeelding voordat deze wordt geüpload naar de server waarop de website draait. Er zijn programma's zoals Adobe Photoshop die het mogelijk maken om afbeeldingen geschikt te maken voor het internet, Adobe Photoshop is in staat om een afbeelding van een aantal mb te verkleinen naar een aantal kb. Mocht je geen Adobe Photoshop bezitten, dan zijn er ook gratis te gebruiken alternatieven zoals Yahoo Smush it of de Pixlr editor (dit lijkt op Adobe Photoshop).
Een andere optie is om afbeeldingen ergens anders op te slaan bijvoorbeeld op de servers van Flickr, Instagram of Pinterest. Dit heeft als voordeel dat de server waarop de website draait geen afbeeldingen hoeft te laden, waardoor de website doorgaans sneller getoond zal worden. Een nadeel is echter wanneer de dienst een storing heeft er geen afbeeldingen getoond worden op de website.
Persoonlijk ga ik voor de eerste optie die ik hier aangaf, verklein afbeeldingen voordat deze worden geüpload naar de webserver. Hierdoor loop je geen risico om een afbeeldingsloze webpagina's te tonen.

Schone code

Zoekmachines indexeren een website aan de hand van de programmeercode. Om deze reden is het gebruik van Flash en Javascript in veel gevallen niet geschikt in combinatie met zoekmachine optimalisatie, deze programmeertalen kan een zoekmachine niet lezen. Er bestaan echter wel trucjes om toch Flash en Javascript op een zoekmachine vriendelijke manier in te zetten. Zoals ik eerder in deze alinea al schreef beoordeeld een zoekmachine de webpagina aan de hand van de programmeercode, het is om deze reden van groot belang dat de code netjes volgens de W3C regels is opgebouwd. Een zoekmachine vriendelijke website is (bijna) foutloos. Om te achterhalen hoe het met een website gesteld is kun je een (gratis) test laten uitvoeren door het W3C. Een foutloze code en een code die vrij is van Flash en Javascript zal een website doorgaans sneller laden. Doorgaans zijn Flash en Javascript bestanden belastend voor een server, dit komt de vertraagd laadtijd aanzienlijk. Daarnaast is het raadzaam om de opmaak van een website te laten bepalen door een CSS bestand, de opmaak roep je vervolgens met HTML-tags op vanuit het CSS bestand.

Hosting

Een goede hostingpartij met snelle servers is cruciaal voor een snelle website.
De server is een computer waarop de website staat 'geïnstalleerd' wanneer een gebruiker de website bezoekt worden er pakketjes verzonden. Dankzij deze pakketjes wordt de website vervolgens geladen op de computer van de gebruiker. Hoe sneller dit proces verloopt, des te sneller een website geladen wordt.
U raadt het al - Om de pakketjes snel te laten bezorgen is een snelle server noodzakelijk.
Een snelle server is zeker een belangrijk aspect bij een webshop, deze voeren doorgaans honderden artikelen die allemaal zijn voorzien van afbeeldingen en/of video's. Voeg daarbij nog tientallen of zelfs honderden bezoekers die tegelijkertijd de webpagina's opvragen en je zit al snel aan een aantal gigabyte aan dataverkeer dat de server dient te verwerken. Mocht je dus een website of webshop met tientallen of honderden bezoekers per dag hebben dan is een goede hostingpartij zeker noodzakelijk om een snelle laadtijd te waarborgen. Lees meer in het blog 'De invloed van hosting op webshops' meer over het hosten van webshop hosting.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten