Bestanden en zoekmachinevriendelijkheid

Een doel van een website kan zijn het overbrengen van informatie naar een bepaalde doelgroep.
Bestanden kunnen hier een grote rol bij spelen, bestanden kunnen worden opgedeeld in afbeeldingen, video's en documenten (whitepapers) maar hoe zorg je ervoor dat deze bestanden bij de doelgroep terecht komen?
In deze blog wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe je geüploade bestanden zoekmachine technisch kunt optimaliseren.
Stap 1 : Zorg dat de webpagina zoekmachine is geoptimaliseerd
Om bezoekers naar je website te genereren is het noodzakelijk om deze optimaal in te richten voor een zoekmachine. Zorg dat veelgebruikte zoekwoorden (waarop veel zoekverkeer aanwezig is) op de meest belangrijke plekken op je website zijn ingericht. Neem hierbij de paginatitel, de subkop(pen) en de geschreven teksten mee. Echter is het ook belangrijk om afbeeldingen, bestanden en url's te voorzien van dit woord. 

Stap 2 : Zorg ervoor dat de bestanden op de juiste pagina te verkrijgen zijn

Een bezoeker komt altijd binnen op een bepaalde pagina, deze pagina is doorgaans geoptimaliseerd op een bepaald zoekwoord en gaat altijd over een bepaald onderwerp.
Zorg er dus voor dat je geplaatste bestand aansluit bij het desbetreffende onderwerp waarover de pagina gaat.

Stap 3 : De grote van het bestand
Op het internet is de laadtijd van de website een essentiële factor om succes te behalen, gebruikers zijn doorgaans bereidt om circa drie seconden te wachten voordat deze de website verlaten. Zeker met de opkomst van mobiel internet, waarbij gebruikers gebruik maken van mobiele apparaten die middels een G3 of G4 verbinding een website inladen is de grote van een website erg belangrijk. Hoe compacter een website is, des te sneller deze geladen is. Ook voor Google de belangrijkste zoekmachine in Nederland is een snelle laadtijd belangrijk, zij houden hier namelijk rekening mee tijdens de indexatie van een website.
Maar wat heeft dit nu te maken met het plaatsen van bestanden op je website?
Zoals eerder in deze alinea al aangegeven werd is het belangrijk om een website compact op te bouwen, grote bestanden zorgen voor een langere laadtijd. Voordat je een afbeelding of een ander bestand upload is het dus raadzaam om deze te verkleinen. Afbeeldingen van een groot formaat kunnen vaak verkleind worden of in een ander formaat opgeslagen worden, maak van een .jpeg bestand eens een .png bestand dit scheelt aanzienlijk in de grote van het bestand. Bestanden kunnen worden ingepakt en vervolgens als .zip bestand aangeboden worden. Een andere mogelijkheid voor het sneller laden van een pagina is het inladen van afbeeldingen vanaf een andere website zoals Flickr, daarover kunt u meer vinden in het blog over de positionering binnen Google.

Stap 4 : Zorg voor de juiste bestandsnaam
De bestandsnaam is van essentieel belang bij het uploaden van een bestand. Heet een bestand bijvoorbeeld document1.docx en staat er informatie in het document vermeldt over zoekmachine optimalisatie, en is het onderwerp van de webpagina toevallig ook zoekmachine optimalisatie? Dan is document1.docx niet de beste bestandsnaam om te kiezen, het is te algemeen en het sluit niet aan bij het onderwerp van de webpagina. Een betere naam voor het document zal zijn Zoekmachine_optimalisatie.docx.
De zoekmachine zal ook inzien dat het document aansluit bij het onderwerp van de pagina en hiermee bijdraagt aan het overbrengen van informatie richting je doelgroep, hierdoor zal het geüploade document een betere positie verkrijgen binnen de zoekmachine. 

Stap 5 : De titel en de alt-tekst
Zoals in stap 1 van dit blog al beschreven werd is het belangrijk om afbeeldingen,links en bestanden te voorzien van zoekwoorden. Deze zoekwoorden dienen verwerkt te worden in de titel van het bestand en in de beschrijving (alt-tekst). Door de zoekwoorden in de titel en de alt-tekst te verwerken zorg je ervoor dat de zoekmachinerobot als het ware kunnen lezen wat het bestand inhoud. Ook voor de gebruikers van speciale browsers (zoals spraakbrowsers) is dit een geweldige aanvulling, op deze manier kunnen zij namelijk ook begrijpen wat er op een bepaalde afbeelding staat vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten