Hoe werkt een turbo?

Veel mensen zullen er wel eens van gehoord hebben een auto met een turbo, maar hoe werkt een turbo? Wat een turbo feitelijk doet is een motor meer lucht geven, autokenners weten dat meer lucht voor een betere verbranding zorgt, waardoor er meer pk's ontstaan. Anders gezegd met een turbo motor kun je betere motorprestaties verkrijgen bij een gelijkblijvende cilinderinhoud.

Wat doet een turbo?

Een turbo geeft een motor meer lucht, de turbo voert de benodigde lucht aan onder een hoge druk, hierdoor krijgt zoals eerder al gezegd meer zuurstof en kan er meer brandstof volledig verbranden. Het gevolg is dat de motor betere prestaties verkrijgt. Een turbo wordt aangedreven door uitlaatgassen en daardoor wordt de turbo ook wel uitlaatgasturbo genoemd. Een kleinere motor uitgevoerd met een turbo kan vergelijkbare prestaties leveren als een grote motor zonder turbo. Dit wordt ook wel down-sizing genoemd.

  Turbo











Hoe werkt de turbo?

Een turbo is te vergelijken met een waterrad, als je het water verwisseld voor uitlaatgassen zie je de uitlaatgasstroom een turbowiel aandrijven. Dit turbowiel is verbonden met een compressorwiel, dit wiel drukt verse lucht het inlaatsysteem in. De as met het turbinewiel en compressorwiel vind je in het lagerhuis, een onderdeel van het binnenwerk van de turbo. Een turbo heeft altijd wat tijd nodig om op toeren te komen, dit komt doordat de turbo aangedreven wordt door de uitlaatgassen die de verbrandingsmotor uitstoot. De turbo werkt pas echt goed wanneer er voldoende uitlaatgassen langsstromen, deze reactietijd wordt het turbogat genoemd. Wanneer je aan autotuning doet kun je een variabele turbo of een dubbele (twin) turbo monteren om het turbogat te verkleinen. Wanneer je een moderne auto hebt dan wordt het turbogat door de computer bijgestuurd om de turbo op toeren te houden.

Waardoor slijt een turbo?

Het belangrijkste bij een turbo is dat deze goed wordt gesmeerd, vooral de turbo-as moet goed gesmeerd worden gezien deze zo'n 220.000 toeren per minuut maakt. Ook als bestuurder kun je de levensduur van de turbo verlengen, Dit doe je door de turbo eerst goed op temperatuur te laten komen en na een stuk flink doorrijden de turbo te laten smeren, dit doe je door de laatste 5 minuten rustig te rijden en de auto enkele minuten stationair te laten lopen voordat je de auto uitzet. Hierdoor wordt de turbo goed gesmeerd en koelt deze af. Wanneer je merkt dat de auto meer olie gaat verbruiken en veel gaat roken, dan is het tijd om de turbo te laten nakijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten